Ziekte

Ziekte verbergen

Een parkietje laat pas op het allerlaatste moment zien dat hij ziek is, daar zijn ze heel erg goed in. Dit is een instinct uit de natuur. Ze weten dat als ze laten zien dat ze ziek zijn, ze eerder een prooi zullen zijn voor roofdieren en de groep parkietjes waarmee hij leeft, hem door zijn ziekte zullen afwijzen. Dat het als geliefd kooivogeltje juist handig zou zijn als ze het wat eerder zouden laten zien dat ze niet lekker zijn dat beseffen ze niet. Dus als je aan je parkiet begint te merken dat hij niet lekker is, ga dan zo spoedig mogelijk naar de dierenarts en dan bij voorkeur altijd naar een vogelarts. Kijk goed wat je merkt aan het vogeltje zodat de dierenarts sneller een diagnose kan stellen.

Herken een zieke vogel

Hoe merk je nou dat je vogeltje ziek is? Jij kent je vogeltje het beste, als je kleine veranderingen merkt aan je vogeltje dan kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Controleer je vogeltje elke dag op de volgende punten:

 • Verandering in de ontlasting, bijvoorbeeld waterig, een andere kleur of voer in de ontlasting. Ontlasting kan je makkelijk laten onderzoeken door een vogelarts door de ontlasting op te vangen in een stuk aluminiumfolie. Dan heeft vogeltje niet de stress dat het naar de dierenarts moet.
 • Verandering in het gedrag, het parkietje is veel meer slaperig en duf voor langere perioden dan normaal. Vaak gaat een parkiet bol zitten als het zich niet lekker voelt.
 • Verandering in eet of drinkpatronen. Je parkietje eet of drinkt in één keer meer of minder dan anders.
 • Veel niezen of hoesten van de parkiet. Natte neusdoppen of natte veertjes boven de neusdoppen.
 • De staart beweegt op en neer tijdens elke ademhaling.
 • Overgeven
 • Aan de veren plakkende ontlasting (vaak een bacterie)
 • Zwakheid, instabiliteit, moeite om op de stok te blijven zitten of op de bodem zitten.
 • Verenplukken (dit kan duiden op eenzaamheid, maar ook op pijn).
 • Bloedverlies
 • Gewichtsverlies
 • Niet meer eten (een parkiet kan slechts 24 uur zonder eten)

Hoe eerder naar de dierenarts, hoe beter. Dus merk je veranderingen op aan je vogeltje en ook bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen. Des te groter is de kans dat je parkietje op tijd behandeld kan worden.

Een infrarode lamp kan worden doen voor een parkietje die niet lekker is. Zorg dat de lamp alleen de helft van de kooi in schijnt, dan kan de parkiet ook nog naar een minder warm deel van de kooi gaan. De infrarode lamp stabiliseert de bloedsomloop en stimuleert de stofwisseling.

Vervoer box parkietVervoer

Je kan je parkiet het beste voervoeren naar de dierenarts in een speciaal klein vervoersbakje. Als je je parkiet in de kooi meeneemt wil het graag op de stok zitten, maar dat is niet prettig voor je vogel als de kooi heen en weer schut als hij zich toch al niet goed voelt. De kans op verwondingen als de parkiet in paniek raakt is ook een stuk kleiner is zo een vervoersbakje omdat je parkiet niet alle kanten op kan fladderen. Zelf gebruik ik het bakje van de foto.

Dierenartsen

Het is handig om een aantal adressen van dieren en vogelartsen in jouw buurt voor het grijpen te hebben liggen. Gespecialiseerde vogelartsen kunnen een stuk meer dan een gemiddelde dierenarts.