Gedrag

Elke parkiet heeft een echt eigen karakter. Je hebt drukke vogeltjes, je hebt vogeltjes die graag met speelgoed spelen, je hebt vogeltjes die graag hele verhalen fluiten, je hebt vogeltjes die snel bang zijn, je hebt brutale vogeltjes etc. Het is geweldig leuk om het karaktertje van je vogeltje te leren kennen en te zien hoe intelligent zo een diertje is.

Lichaamstaal

 • parkiet slapenBij parkieten kan je heel goed zien aan de lichaamstaal of je parkiet blij is, angstig is of met rust gelaten wil worden.
 • Een parkiet die bang is of iets eng vindt gaat langgerekt op zijn stok zitten in de startpositie om weg te vliegen. Hij/zij lijkt een beetje achteruit te deinzen.
 • Een ontspannen parkiet zit lekker met één pootje ingetrokken op zijn stok. De parkiet kan haar veertjes een beetje hebben uitgezet en zachtjes aan het fluiten zijn.
 • Een vrolijke parkiet kletst er flink op los. Bij ultieme blijheid knikt hij ‘ja’ met zijn kopje van blijdschap.
 • Als je parkiet fladdert terwijl hij zijn stok beet houdt met zijn voetjes, dan wil hij even wat energie kwijt raken.
 • Soms wil je parkiet ook met rust worden gelaten. Vaak is dit als de parkiet wat moe is en stil op één pootje zit. En natuurlijk als hij slaapt en zijn koppie in zijn veertjes heeft verstopt. (zie foto)
 • Als de parkiet zijn vleugels wijd houdt, heeft hij het erg warm. Soms doet een parkiet dit ook als hij geschrokken is of bang.
 • De parkiet krabt om het lijf te reinigen, je ziet ook vaak stofdeeltjes loskomen. Krabt je parkiet erg veel, dan kan hij parasieten hebben.

Onderling gedrag

 • Ruzie: elkaar bijten. De veren zijn plat om het lijfje, alleen het kuifje staat omhoog, de snavel staat open.
 • Vechten: Achter elkaar aan zitten en heftig bijten, soms tot bloedens toe. Haal deze vogels uit elkaar!
 • Kroelen: elkaar veertjes poetsen en verzorgen. Versterkt de band tussen twee parkieten.
 • Balts: het mannetje maakt het vrouwtje het hof door haar voer te geven (dit braakt hij op).

parkiet_gedragBijten

Je parkiet kan om verschillende redenen bijten, uit angst, als je parkietje ziek is en met rust gelaten wil worden, het kan hormonaal zijn, maar het kan ook zo zijn dat je parkiet het een leuk spelletje vindt. Het kan natuurlijk ook uit angst zijn. Het enige wat een parkiet kan doen wanneer er zo een grote hand op hem af komt in de kooi en zich bedreigt voelt is bijten.
Natuurlijk is het niet leuk als je parkiet naar je bijt. Er zijn verschillende vormen van bijten. Een parkiet gebruikt zijn snavel als hand en daarom zal hij je hand met zijn snaveltje voelen. Echt bijten is als hij ook hard gaat bijten en soms boze geluiden maakt. Belangrijk is dan dat je doet alsof er niets aan de hand is. Je houd je hand gewoon op dezelfde plek en roept geen au. Elke reactie die je geeft, geeft de parkiet een indicatie dat het effect heeft. Als de parkiet denkt dat het geen effect heeft houdt hij er vanzelf mee op. Dus niet je hand wegtrekken, maar bij bijten juist op dezelfde plaats houden, zodat je laat zien dat jij de baas bent en zijn bijten geen effect op jou heeft.

Je kan je parkiet ook flink boos aankijken. Parkieten kunnen namelijk gezichtsuitdrukkingen herkennen.

Wat je ook kan doen als je vogel uit de kooi is en je gemeen bijt, is de vogel terug in de kooi zetten of elders wegzetten en hem een tijd negeren. Je parkietje is verzot op aandacht, dus dat zal hij niet leuk vinden. Hopelijk komt de boodschap dan aan:-)