Gedrag

Gedrag Grasparkiet Parkiet

Elke parkiet heeft een echt eigen karakter. Je hebt drukke vogeltjes, je hebt vogeltjes die graag met speelgoed spelen, je hebt vogeltjes die graag hele verhalen fluiten, je hebt vogeltjes die snel bang zijn, je hebt brutale vogeltjes etc. Het is geweldig leuk om het karaktertje van je vogeltje te leren kennen en te zien hoe intelligent zo een diertje is.

Lichaamstaal

  • Bij parkieten kun je heel goed zien aan de lichaamstaal of je parkiet blij is, angstig is of met rust gelaten wil worden.
  • Een parkiet die bang is of iets eng vindt, gaat langgerekt op zijn stok zitten in de startpositie om weg te vliegen. Hij/zij lijkt een beetje achteruit te deinzen.
  • Een ontspannen parkiet zit lekker met één pootje ingetrokken op zijn stok. De parkiet kan haar veertjes een beetje hebben uitgezet en zachtjes aan het fluiten zijn.
  • Een vrolijke parkiet kletst er flink op los. Bij ultieme blijheid knikt hij ‘ja’ met zijn kopje van blijdschap.
  • Als je parkiet fladdert, terwijl hij zijn stok beet houdt met zijn voetjes (zie foto hierboven), dan wil hij even wat energie kwijt raken.
  • Soms wil je parkiet ook met rust worden gelaten. Vaak is dit als de parkiet wat moe is en stil op één pootje zit. En natuurlijk als hij slaapt en zijn koppie in zijn veertjes heeft verstopt.
  • Als de parkiet zijn vleugels wijd houdt, heeft hij het erg warm. Soms doet een parkiet dit ook als hij geschrokken is of bang.
  • De parkiet krabt om het lijf te reinigen, je ziet ook vaak stofdeeltjes loskomen. Krabt je parkiet erg veel, dan kan hij parasieten hebben.
  • Als mijn parkieten vrolijk zijn zie je ook vaak de pupillen wat kleiner worden.
  • Als het etenstijd is gaan mijn parkieten roepen. En dat is best een indringende roep 🙂 Dus vraag jij je af waarom je parkieten zo aan het roepen zijn rond de tijd dat je ze vaak eten geeft dan weet je waarom.
  • Nog een reden om te roepen is om te laten weten dat ze niet willen dat je weg gaat. Als ik de huiskamer uitloop gaan ze vaak roepen. Maar ook als ze me ’s ochtends boven horen, dan roepen ze ook. Zo van ‘kom naar beneden!’.
  • Aan de zijkant van de kooi hangen betekent vaak dat ze uit de kooi willen of aandacht willen.
Parkieten veren verzorgen

Onderling gedrag

  • Ruzie: elkaar bijten. De veren zijn plat om het lijfje, alleen het kuifje staat omhoog, de snavel staat open.
  • Vechten: Achter elkaar aan zitten en heftig bijten, soms tot bloedens toe. Haal deze vogels uit elkaar!
  • Kroelen: elkaar veertjes poetsen en verzorgen. Versterkt de band tussen twee parkieten.
  • Balts: het mannetje maakt het vrouwtje het hof door haar voer te geven (dit braakt hij op).
  • Waarschuwing: Lastig te omschrijven, maar parkieten kunnen een heel indringend IEP IEP IEP geluid maken als ze iets niet leuk vinden.

Bijten

Je parkiet kan om verschillende redenen bijten, uit angst, als je parkietje ziek is en met rust gelaten wil worden, het kan hormonaal zijn, maar het kan ook zo zijn dat je parkiet het een leuk spelletje vindt. Het kan natuurlijk ook uit angst zijn. Het enige wat een parkiet kan doen wanneer er zo een grote hand op hem af komt in de kooi en zich bedreigt voelt is bijten.


Natuurlijk is het niet leuk als je parkiet naar je bijt. Er zijn verschillende vormen van bijten. Een parkiet gebruikt zijn snavel als hand en daarom zal hij je hand met zijn snaveltje voelen. Echt bijten is als hij ook hard gaat bijten en soms boze geluiden maakt. Belangrijk is dan dat je doet alsof er niets aan de hand is. Je houdt je hand gewoon op dezelfde plek en roept geen au. Elke reactie die je geeft, geeft de parkiet een signaal dat het effect heeft. Als de parkiet denkt dat het geen effect heeft, houdt hij er vanzelf mee op. Dus niet je hand wegtrekken, maar bij bijten juist op dezelfde plaats houden, zodat je laat zien dat jij de baas bent en zijn bijten geen effect op jou heeft.

Je kan je parkiet ook flink boos aankijken. Parkieten kunnen namelijk gezichtsuitdrukkingen herkennen.

Nog een optie is als je vogel uit de kooi is en je gemeen bijt, is de vogel terug in de kooi zetten of elders wegzetten en hem een tijd negeren. Je parkietje is verzot op aandacht, dus dat zal hij niet leuk vinden. Hopelijk komt de boodschap dan aan:-) Hierbij moet je wel uitkijken dat de kooi niet op een bepaald moment als strafhokje wordt gezien…. want als je parkiet zich dan lief gedraagt en je wil hem in zijn kooi zetten, omdat je weg moet o.i.d., kan dat natuurlijk dezelfde boodschap uitstralen.