Bad

parkiet in bad
Zorro na haar allereerste bad

Badhuisje

Badderen is voor een parkiet belangrijk om zijn verenpak te verzorgen. Je kan bij de dierenwinkel een speciaal badhuisje kopen die je in de deuropening van de kooi kan hangen. De meeste parkietjes gaan eerst even rustig kijken bij het badhuisje en vinden het steeds interessanter worden. Sommige parkietjes stappen in bad en gaan ze uitgebreid wassen, andere parkietjes blijven voorzichtig op de rand van het badje zitten en wassen zich voorzichtig.

Plantenspuit, schoteltje of druppelende kraan

Sommige parkieten badderen liever in een schoteltje of in natte bladeren van bijvoorbeeld peterselie of spinazie (hiervoor geen sla gebruiken, sla is namelijk bespoten met een middel dat oplost in water en dit kan schadelijk zijn voor je parkiet). Er zijn ook parkieten die zich graag onder een druppelende kraan wassen. Andere vogels badderen het liefst met een plantenspuit. Het is dus even kijken waar jouw parkiet de voorkeur aan geeft.

Overige tips

Misschien dat ik mijn parkiet teveel verwen, maar ik geef ze altijd een badje met lauw water. Een bad kan je het beste in de ochtend geven. Als je vogel na 3 uur ’s middags nog gaat badderen zullen de veren niet meer zo goed drogen, met als gevolg dat je parkietje het koud krijgt en misschien wel kou vat.

In de winter is de luchtvochtigheid in huis wat lager door de verwarming. Dit is niet zo prettig voor je parkiet, geef hierom juist in de winter vaker een badje en zorg dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.