De kooi

Montana Kooi Grasparkiet
Montana Kooi van Avonturia

De kooi

Voor de kooi geldt natuurlijk hoe ruimer hoe beter. Veel mensen denken dat zo een kleine vogel als een parkiet een minder grote kooi nodig heeft dan bijvoorbeeld een papegaai. Dit is echter niet zo, grasparkieten vliegen veel meer dan papegaaien. Mijn parkieten zitten in de bovenstaande kooi, daarin is voldoende ruimte om lekker de vleugels te kunnen strekken. Vaak als ik het hok open zet, hebben ze niet eens de behoefte om uit het hok te komen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kooi?

  • Een hoge kooi hebben parkieten niet zoveel aan, omdat ze niet goed omhoog kunnen vliegen. Je kunt het beste voor een zo breed mogelijke kooi gaan, dan kunnen ze het beste vliegen
  • Een kooi met horizontale spijlen is bedoeld voor parkieten, hierin kunnen ze makkelijk door de kooi rond klimmen, een hok met verticale spijlen is bedoeld voor kanaries en die kan je beter niet kopen voor een parkiet.
  • Let ook goed op dat de afstand van de spijltjes niet te breed is (tot 12 mm), dan kan je parkietje vast komen te zitten.
  • Kunststof spijlen slijten sneller, omdat de kunststof eraf gebeten kan worden. De spijltjes kunnen gaan roesten en dat is ongezond voor je parkiet. Kies voor een kooi met een goede coating. Deze zijn duurder, maar ze gaan ook jaren langer mee.
  • Let goed op of er geen scherpe kanten of schroefjes aan de binnenzijde van de kooi zitten waar ze zich aan zouden kunnen bezeren.
  • Een ronde kooi wordt veelal ook afgeraden.

Plaatsing van de kooi

Het beste is om de kooi in een hoek van de kamer te zetten op een rustige plaats. Zo voelen je parkietjes zich veilig en is de kans op tocht het kleinst. Tocht is voor vogels erg slecht, dus probeer dat absoluut te vermijden. Wat veel mensen doen is de vogelkooi voor het raam zetten, dit is ook absoluut niet goed, je parkiet heeft dan te maken met veel temperatuursverschillen. Denk maar eens aan de zon die op het raam schijnt! Ook kan je de kooi het beste niet bij een verwarming of in de keuken plaatsen. Parkieten hebben zeer gevoelige longen en kunnen niet goed tegen etensluchtjes. LET OP de damp die van Teflon pannen of gourmetstellen afkomen is giftig!

Een doodstille omgeving is voor een parkiet zeer stressvol. Dit komt omdat dit voor parkieten in het wild betekent dat er een roofdier dichtbij is. Als je twee of meer parkieten hebt, dan kunnen ze met elkaar kletsen. Je zou de radio of de tv voor je parkieten aan kunnen laten als je niet thuis bent.

Schoonmaken van de kooi

Het is afhankelijk van welke bodembedekker je gebruikt hoe vaak je de kooi moet verschonen. Houtsnippers kunnen sneller gaan schimmelen, dus daarbij is het zeker aan te reden om de kooi twee keer per week te verschonen.

Zelf gebruik ik een bodembedekker van 100% gerecycled papier van Back-2-Nature. Deze is stofvrij en neemt goed op. Onder deze bodembedekker leg ik nog een paar velletjes met keukenrol. Ik vind dat dit het schoonmaken makkelijker maakt, omdat er dan geen uitwerpselen rechtstreeks op de bak terecht komen. Bij deze bodembedekker is het prima om 1 keer per week de kooi te verschonen voor 2 parkieten.

Schelpenzand is niet alleen slecht voor de longetjes van je parkiet, maar geeft ook veel meer troep in huis. Vogels meer kans op een schimmelinfectie door schelpenzand.

Verwijder eventuele uitwerpselen elke dag van de zitstokken. Neem de stokjes en speeltjes elke week even af. Dit kan je bijvoorbeeld met appelazijn doen. Met appelazijn kan je de kooi op een veilige en hygiënische wijze schoonmaken, omdat het micro-organismen doodt. Gebruik GEEN afwasmiddel of chemisch reinigingsmiddel.

Je kunt trouwens al best wat uitwerpselen voorkomen op zitstokken door ze logisch op te hangen. Dit geldt natuurlijk ook voor de voer en drinkbakken.

bodembedekker parkiet kooi
Back-2-Nature – Avonturia

Voer- en Waterbakken

Een parkiet heeft elke dag schoon water en voer nodig. Zorg dat er geen uitwerpselen in de bakjes zitten. Met plastic bakjes loop je het risico dat er krassen in de bakjes komen, dit is een broedplaats voor bacteriën dus vervang die op tijd. De beste bakjes zijn roestvrij stalen bakjes. Die zijn duurzaam en makkelijk hygiënisch schoon te maken. Het handigste is dat je dubbele bakjes hebt, zodat je er altijd ééntje schoon en droog hebt. Ik gooi ze zeer regelmatig in de vaatwasser.

Je kan bij de dierenwinkel waterfonteintjes kopen. Het voordeel hiervan is dat ze er niet zo snel in poepen en er eten in gooien. Maar een groot nadeel is dat ze niet zo makkelijk schoon zijn te maken. Zorg ook dat je meerdere fonteintjes hebt, zodat je altijd een schone bij de hand hebt.

rvs voerbak parkiet
Avonturia RVS Voerbak