De kooi

De kooi

parkietenkooi Voor de kooi geldt natuurlijk hoe ruimer hoe beter. Veel mensen denken dat zo een kleine vogel als een parkiet een minder grote kooi nodig heeft dan bijvoorbeeld een papegaai. Dit is echter niet zo, grasparkieten vliegen veel meer dan papegaaien. Mijn parkieten zitten in een zogenaamde kamervolière, hierin hebben ze met zijn tweeën zeeën van ruimte. Vaak als ik het hok open zet, hebben ze niet eens de behoefte om uit het hok te komen.

Een kooi met horizontale spijlen is bedoeld voor parkieten, hierin kunnen ze makkelijk door de kooi rond klimmen, een hok met verticale spijlen is bedoeld voor kanaries en die moet je dan ook absoluut niet kopen voor een parkiet. Let ook goed op dat de afstand van de spijltjes niet te breed is (tot 12 mm), dan kan je parkietje vast komen te zitten. Aan een brede kooi hebben vogels meer dan aan een hoge kooi. Ze zullen in een brede kooi namelijk meer kunnen vliegen (vogels vliegen immers horizontaal).Kunststof spijlen slijten sneller omdat de kunststof eraf gebeten kan worden.

Let goed op of er geen scherpe kanten of schroefjes aan de binnenzijde van de kooi zitten waar ze zich aan zouden kunnen bezeren.

Plaatsing van de kooi

Het beste is om de kooi in een hoek van de kamer te zetten op een rustige plaats. Zo voelen je parkietjes zich veilig en is de kans op tocht het kleinst. Tocht is voor vogels erg slecht, dus probeer dat absoluut te vermijden. Wat veel mensen doen is de vogelkooi voor het raam zetten, dit is ook absoluut niet goed, je parkiet heeft dan te maken met veel temperatuursverschillen. Denk maar eens aan de zon die op het raam schijnt! Ook kan je de kooi het beste niet bij een verwarming of in de keuken plaatsen. Parkieten hebben zeer gevoelige longen en kunnen niet goed tegen etensluchtjes. LET OP de damp die van Teflon pannen of gourmetstellen afkomen is giftig!

Een doodstille omgeving is voor een parkiet zeer stressvol. Dit komt omdat dit voor parkieten in het wild betekent dat er een roofdier dichtbij is. Als je twee of meer parkieten hebt, dan kunnen ze met elkaar kletsen. Je zou de radio of de tv voor je parkieten aan kunnen laten als je niet thuis bent.

Schoonmaken van de kooi

Bodembedekker parkietVerschoon de bodem van de kooi twee keer per week. Het beste kan je als bodembedekker houtsnippers gebruiken. Schelpenzand is slecht voor de longetjes van je parkiet maar geeft veel meer troep in huis. Bovendien hebben vogels meer kans op een schimmelinfectie door schelpenzand.
Verwijder eventuele uitwerpselen elke dag van de zitstokken. Neem de stokjes en speeltjes elke week even af. Dit kan je bijvoorbeeld met appelazijn doen. Met appelazijn kan je de kooi op een veilige en hygiënische wijze schoonmaken omdat het micro-organismen doodt.Gebruik GEEN afwasmiddel of chemisch reinigingsmiddel.

Voer en waterbakken

rvs waterbakEen parkiet heeft elke dag schoon water en voer nodig. Zorg dat er geen uitwerpselen in de bakjes zitten. Met plastic bakjes loop je het risico dat er krassen in de bakjes komen, dit is een broedplaats voor bacteriën. De beste bakjes zijn roestvrij stalen bakjes. Die zijn duurzaam en makkelijk hygiënisch schoon te maken. Het handigste is dat je dubbele bakjes hebt, zodat je er altijd ééntje schoon en droog hebt.

Je kan bij de dierenwinkel waterfonteintjes kopen. Het voordeel hiervan is dat ze er niet zo snel in poepen en er eten in gooien. Maar een groot nadeel is dat ze niet zo makkelijk schoon zijn te maken. Zorg ook dat je meerdere fonteintjes hebt, zodat je altijd een schone bij de hand hebt.