Speelgoed

speelgoed parkietSpeelgoed is een belangrijk vermaak voor een parkiet. In de natuur is een parkiet de hele dag bezig en actief, daarom is vermaak in de kooi noodzakelijk om verveling te voorkomen.

Er zijn veel soorten speelgoed op de markt.  Alles wat geluid maakt, zoals belletjes vinden ze geweldig. Kraaltjes vinden ze leuk om beet te pakken met hun snaveltje.

Met spiegels moet je een uitkijken. Sommige parkieten zien een vijand in de spiegel en worden er boos op. Andere parkieten vinden hun spiegelbeeld geweldig en geven er voer aan op. Omdat er geen ontvangende parkiet is, kan dit een kropontsteking veroorzaken.

De ene parkiet vindt spelen leuker vindt dan de andere parkiet. Vooral als ze nog jong zijn, zijn ze veel meer bezig met het ontdekken van de wereld en het speelgoed. Dus hoe jonger ze leren dat speelgoed leuk is, hoe beter.
Parkieten vinden simpele dingen vaak prachtig. Bijvoorbeeld een balletje dat rond is achtervolgen, een leeg drinkglas om in te kruipen, een lepel waar het spiegelbeeld in te zien is.

Wissel regelmatig de speelgoedjes van plek of wissel ze gewoon zo nu en dan om voor andere speeltjes. Dan blijft je parkiet nieuwe situaties zien en blijft hij gemotiveerd om bezig te zijn.

parkietenspeelgoed rammelaarOok leuk: Er is ook leuk plastic babyspeelgoed op de markt zoals een rammelaar. Ik heb een rammelring in mijn parkietenkooi gehangen (zie foto). Ook kan je er vanuit gaan bij babyspeelgoed dat er geen schadelijke stoffen in zitten en je hebt weer wat meer variatie in de kooi.

Je kan tegenwoordig een hoop onderdelen online vinden, waardoor je iedere keer ander speelgoed voor je parkieten kan maken. Een dankbaar karweitje. Let wel op dat je geen touw van de bouwmarkt gebruikt, hierin zitten vaak giftige stoffen verwerkt.

Let op:

  • Verwijder kapot speelgoed.
  • Speelgoed dat roest vertoont kan een parkiet vergiftigen.
  • Ook erg gevaarlijk is losgeraakt touw/draad, daar kan een parkiet in verstrikt raken. Vaak hangen er grote klossen met touw los aan de onderkant. Dit is zeer gevaarlijk, knip dit zeker af.
  • Als je parkiet stukjes touw opeet zal hij dit niet kunnen verteren en blijft dit voor altijd in zijn krop zitten. Dus wees heeeeel voorzichtig met touw.
  • Je kan er niet van uit gaan dat alle speeltjes die te koop zijn ook veilig zijn. Let ook op scherpe randjes e.d.

Budgie toys