
Speelgoed tegen verveling
Speelgoed is een belangrijk vermaak voor een parkiet. In de natuur is een parkiet de hele dag bezig en actief, daarom is vermaak in de kooi noodzakelijk om verveling te voorkomen.
De ene parkiet vindt spelen leuker vindt dan de andere parkiet. Vooral als ze nog jong zijn, zijn ze veel meer bezig met het ontdekken van de wereld en het speelgoed. Dus hoe jonger ze leren dat speelgoed leuk is, hoe beter.
Wissel regelmatig de speelgoedjes van plek of wissel ze gewoon zo nu en dan om voor andere speeltjes. Dan blijft je parkiet nieuwe situaties zien en blijft hij gemotiveerd om bezig te zijn.
Het is best lastig om veilig speelgoed te vinden, want er wordt ook veel niet geschikt speelgoed verkocht. Dus ik ga je wat informatie geven over waar je op moet letten en welk speelgoed goed uit de test is gekomen bij mijn parkieten 🙂
Speelgoed voor snavel en nagels
Als ik ergens een dierenwinkel zie, moet ik altijd naar binnen om te kijken of ze gaaf speelgoed hebben voor mijn parkieten. Ze hebben dan inmiddels al een hele collectie, zoals deze Java Lava Tower. Daar kunnen ze mee spelen en hun snaveltje aan slijten

Er zijn veel soorten speelgoed op de markt. Alles wat geluid maakt, zoals belletjes vinden ze geweldig. Kraaltjes vinden ze leuk om beet te pakken met hun snaveltje. Parkieten vinden simpele dingen vaak prachtig. Bijvoorbeeld een balletje dat rond is achtervolgen, een leeg drinkglas om in te kruipen, een lepel waar het spiegelbeeld in te zien is.
Sloop speelgoed
Mijn parkieten zijn helemaal gek op het slopen van stukken kurk. Dat klinkt gek, maar ze vermaken zich er uren mee. Ik heb een bak met kurk bij de dierenwinkel gekocht en daarvan hang ik iedere keer een nieuw stuk op in de kooi. Je maakt je grasparkiet ook heel blij met een stuk lege keukenrol of een stuk eierdoos. Dat gaan ze helemaal versnipperen.

Je hebt ook 100% natuurlijk sloop- en snipperspeelgoed. Mijn parkieten hebben al regelmatig dit soort sloopspeelgoed getest en het bevalt ze prima. Sommige periodes zijn ze er drukker mee dan andere. Maar het is veilig speelgoed dat goed verteerd kan worden mochten ze het binnen krijgen. Let echter wel op lange sliertjes waar de pootjes in kunnen blijven hangen.

Nog een speelgoedje dat goed door de test van mijn grasparkieten heen is gekomen, is het speelgoed dat gemaakt is van dit gekleurde hout, het hout is vrij zacht, waardoor ze er stukjes af kunnen knagen. Het hout is gekleurd met gifvrije verf. Je zult merken dat als je het speeltje gaat wassen dat de verf er ook makkelijk af te spoelen is.

Speelgoed van acryl, kunststof en metaal
Speelgoed van acryl, kunststof en metaal kunnen ook prima. Met metaal moet je erop letten dat het niet gaat roesten. Je hebt bijvoorbeeld leuke kunststof speeltjes die kunnen draaien als de parkiet er tegenaan duwt en als er dan iets geluid maakt, dan is het natuurlijk ook helemaal te gek.
Ook leuk is bijvoorbeeld plastic babyspeelgoed. Zoals van een sleutelbos of deze onderstaande rammelaar. Wel altijd je hoofd erbij houden natuurlijk of het wel geschikt voor je parkiet is. Dus geen stoffen speeltjes.

Geen spiegeltjes in de kooi
Met spiegels moet je een uitkijken. Sommige parkieten zien een vijand in de spiegel en worden er boos op. Andere parkieten vinden hun spiegelbeeld geweldig en geven er voer aan op. Omdat er geen ontvangende parkiet is, kan dit een kropontsteking veroorzaken. Het lijkt heel leuk als je parkiet lief is voor zijn spiegelbeeld, maar het is het risico niet waard.
Gevaarlijk speelgoed
- Geen katoenen touw – Als je parkiet stukjes katoen touw opeet, zal hij dit niet kunnen verteren en blijft dit voor altijd in zijn krop zitten. Dus wees heeeeel voorzichtig met touw. Hennep en Sisaltouw zijn wel veilig voor de krop.
- Losgeraakt draad/touw – Ook erg gevaarlijk is losgeraakt touw/draad, daar kan een parkiet in verstrikt raken bijvoorbeeld met een pootje of zichzelf verhangen. Vaak hangen er grote klossen met losse draden aan de onderkant van een speeltje. Dit is zeer gevaarlijk, knip dit zeker af.
- Roest – Metalen speelgoed kan gaan roesten dit kan je parkiet vergiftigen. Dit geldt overigens ook voor de spijlen van de goedkopere kooien die geen goede coating hebben.
- Kapot speelgoed – Verwijder kapot speelgoed, je parkiet kan zich hieraan bezeren.
- Niet al het speelgoed dat te koop is is veilig – Let bijvoorbeeld ook op scherpe randjes, onderdelen die makkelijk los kunnen komen etc.
- Geen spiegels – Zoals hierboven toegelicht, spiegels lijken leuk, maar kunnen grote problemen voor de gezondheid opleveren.