Zitstokken

parkieten zitstokken grasparkiet

Natuurlijke zitstokken

Als je een kooi koopt krijg je er vaak plastic zitstokken bij. Plastic stokken zijn niet goed voor de voeten en nagels van je vogeltje. Je kan beter natuurstokken gebruiken, beukenhout, berkentakken, iep, lijsterbes, populier, els, es, wilgentakken en fruitboomtakken zijn daarvoor goed geschikt en veilig voor parkieten. Deze takken stimuleren de evenwichtsorganen van je parkietje en zorgen voor een natuurlijke slijtage van de nagels.

Houten zitstok parkiet
Houten Zitstok – Avonturia

Maat van de zitstokken

Je kan het beste verschillende maten takken in de kooi doen, dit stimuleert de doorbloeding van de pootjes. De dikte van de stokken moeten minimaal 13 mm zijn. De tenen mogen elkaar niet raken! De dikte van de zitstokken moet variƫren, anders is het erg vermoeiend voor de parkiet. Ook heeft de parkiet bij stokken met een variƫrende dikte minder last van eeltvorming.

Zitstokken grasparkiet
Liaan Zitstok – Avonturia

Plaatsing van de zitstokken

Let goed op met de plaatsing van de zitstokken dat de zitplaats niet boven een voer of drinkbak hangt i.v.m. het bevuilen van het voer en drinkwater. Ook is het prettig als de parkiet niet op een andere onderliggende stok poept. Je moet een zitstok niet te dicht tegen de wand van de kooi aan plaatsen, hierdoor kan de parkiet namelijk zijn staart beschadigen.

Touwstokken

In de meeste dierenwinkels zijn tegenwoordig ook touwen al zitstok te koop, deze zijn lekker zacht en warm voor de voetjes van je parkietje. Bij deze zitstokken is wel een waarschuwing op zijn plaats. LET OP: parkieten kunnen katoen touw niet verteren. Als je toch een dergelijke stok in de kooi wil hangen, dan moet je goed in de gaten houden of ze aan de stok gaan knagen. Zodra je dat ziet of er sporen van ziet, haal dan direct de stok uit de kooi. Ook moet je bij deze stokken goed opletten op losse draadjes waar ze aan kunnen blijven hangen, dit kan letsel en zelfs dood als gevolg hebben.

Slijtstokken

Met slijtstokken voor de nagels van je parkiet moet je altijd voorzichtig zijn. Deze zijn erg ruw en kunnen de voetjes van je parkietje beschadigen. Zandhoesjes zijn erg slecht voor de voeten van parkieten deze kunnen irritatie en ontstekingen als gevolg hebben. Ik geef de voorkeur van het gebruik van natuurlijk houten stokken boven slijtstokken. Dit werkt voldoende.