
Geschiedenis van parkieten
Om je wat meer een indruk te geven over de geschiedenis van de parkiet en waar de grasparkiet oorspronkelijk vandaan komt, zal ik je daar wat meer over vertellen. Je leert de diertjes dan ook weer wat beter kennen.
Parkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in een gebied met steppen en savanne. Waardoor je grote verschillen hebt in temperatuur en natuurlijk zijn dit gebieden met veel droogte. De parkieten hebben zich daar prima op aangepast.
De parkieten eten zaden van verschillende soorten grassen en kruiden. Ze scharrelen graag over de grond, waardoor ze de benodigde mineralen binnenkrijgen. De originele kleur van de grasparkiet is groen met een geel koppie. Wilde grasparkieten zijn lichter en wendbaarder dan gekweekte grasparkieten.
Parkieten leven in zwermen en overbruggen flinke afstanden op zoek naar eten. Uiteraard is het voor parkieten ook veiliger om in een zwerm te leven. De parkiet broed het liefst in een holte in een boom en wacht met broeden tot het regenseizoen. Tegen de tijd dat de jongen uitkomen zijn de zaden gekiemd en gekiemd zaad is een bron van vitaminen voor parkieten. Er wordt geen nest gebouwd, in het wild leggen de parkieten 5 á 6 eieren in de holte van de Eucalyptusboom. Een gekweekte parkiet kan tot 10 eieren leggen.
De eerste parkieten zijn rond 1840 voor het eerst in Engeland geïmporteerd, pas 10 jaar later naar Nederland. Al snel werd ontdekt dat de parkiet een zeer makkelijke kweekvogel was en werd de parkiet ook populair in de rest van Europa. Leuk om te weten, de eerste gewone groene parkieten kostte fl. 300,-. Dat was natuurlijk voor die tijd vreselijk veel geld.
Meer weten?
Lees dan de volgende pagina’s ook: