Vragen

Grasparkiet Man en Pop

Hoe zie je het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Bij een jong vogeltje is dit verschil voor een leek moeilijk goed te zien. Je kunt pas na een half jaar echt goed vaststellen of je parkiet een mannetje of een vrouwtje is. Dit kun je zien aan zijn of haar neusdop. De neusdop van een vrouwtje is bruin en de neusdop van een mannetje is blauw (zie de foto hierboven).

Als je parkiet volwassen is en de neusdop veranderd van kleur kan dit een signaal zijn dat het niet goed gaat met je vogel en kun je het beste een dierenarts bezoeken.

In het gedrag merk je dat vrouwtjes over het algemeen wat meer knabbelen en mannetjes meer fluiten.

Waarom geeft mijn parkietje voer over aan mijn andere parkiet?

Hiermee wil je parkietje zeggen dat hij het andere parkietje erg lief vindt. Sommige parkietjes willen om dezelfde reden ook aan mensen voer geven. Op die manier wordt ook het vrouwtje door het mannetje gevoerd als het vrouwtje op het nest zit.

Waarom plukt mijn parkiet aan zijn veren?

Dit kan verschillende redenen hebben. Je parkietje kan zich aan het wassen zijn. Maar sommige parkietjes plukken zichzelf ook kaal van eenzaamheid (een tweede parkiet biedt dan uitkomst). Ook kan een parkiet agressief aan zijn veertjes gaan trekken als hij pijn heeft.

Hoe lang slapen parkieten per dag?

Parkieten slapen 10 tot 12 uur per dag, waarvan de meest tijd ’s nachts. Overdag willen parkieten ook wel eens slapen. Ze leggen hun hoofdje in hun nek en trekken vaak 1 pootje in. Het intrekken van het pootje wil ook zeggen dat je parkietje op zijn gemak is. Zie de foto hiernaast voor een slapende parkiet.

Wat voor een karakter heeft een parkiet?

Ten eerste heeft elke parkiet een ander karakter. Over het algemeen zijn het vrolijke, vriendelijke vogels, die makkelijk tam te maken zijn. Het zijn echt gezelschapsdieren, in de natuur leven ze in grote groepen.

Wat moet ik doen als mijn parkiet ontsnapt?

Ten eerste moet je dit te allen tijde natuurlijk proberen te voorkomen! Hang iets aan de deurhendel wat je er aan herinnerd dat de kooi open staat, (ikzelf doe wasknijpers op de deur). Als je parkiet ontsnapt kun je het beste proberen je parkiet terug te krijgen door de kooi buiten te zetten. Je vogel voelt zich veilig in zijn kooi, dit is herkenbaar terrein. Als je geluk hebt zal je parkietje weet terug in de kooi vliegen. Doe uiteraard eten en drinken en gierst in de kooi. Als je parkiet reageert op je stem kan je hem proberen te roepen.

Je kunt je parkiet als vermist aanmelden op Amivedi. Ook kan ik je aanraden als je Facebook hebt, om je daar aan te melden op de vermiste vogels pagina.

Kan ik mijn parkiet leren praten?

De ene parkiet zal dit beter kunnen leren dan de andere parkiet. Een parkiet kan maar liefst 600 woorden en 380 zinnen leren. Als je parkiet goed tam is, zal het sneller gaan praten dan een niet tamme parkiet. Hoe jonger je met oefenen begint, hoe beter. Een parkiet leert het beste in de ochtend. Zeg het woordje wat je parkiet wil leren elke dag een half uur tegen je parkiet. Parkieten praten altijd wat versnelt, dus je kunt het beste het woordje wat je wil aanleren heel langzaam uitspreken. Bij het leren praten van een parkiet komt heel veel geduld kijken.

Welke materialen zijn veilig voor parkieten?

  • Diverse onbewerkte houtsoorten zoals, wilgen, bamboe, fruitbomen, beuk, berk, es, en spar. Let goed op of deze bomen niet vlak bij een weiland staan, die mogelijk bespoten is met landbouwgif.
  • Metalen zoals RVS, aluminium en nikkelverchroomde metalen
  • Onbehandeld papier of karton zonder inkt.
  • Henneptouw, sisaltouw, linnen. Let hierbij goed op of het 100% natuurlijk is zonder kleurstoffen. In sisaltouw zit nogal eens lijm of anti-rottingsmiddel verwerkt. Katoen verteert niet en levert problemen op.
  • Acryl of kunststof zonder weekmiddelen.

De nagels van mijn parkiet zijn erg lang, moet ik die knippen?

Jazeker, bij lange nagels kun je het beste naar de dierenarts gaan, die heeft een speciaal nagelknip schaartje en kun je voordoen hoe je zelf de nagels van je parkiet kan knippen. Om te voorkomen dat de nagels van een parkiet te lang worden moet je plastic stokken uit de kooi halen en vervangen door houten en natuurlijke stokken van diverse diktes. De nagels slijten dan op een natuurlijke manier af. Lees verder op de pagina over nagels knippen.