Aanschaf

Budgie Millet

Als je een parkiet goed verzorgt kan een grasparkiet wel 15 tot zelfs 20 jaar worden, dus het is belangrijk dat je goed nadenkt over de aanschaf van een parkiet. Het is aan te raden om in te lezen over de voeding van een parkiet, dit heeft namelijk veel invloed op de gezondheid en de levensduur.

Een parkiet heeft veel aandacht nodig en kan vereenzamen als het te veel alleen is of te weinig aandacht krijgt. Het is dan ook aan te raden om minimaal twee parkietjes te nemen. Voor meer informatie lees de pagina ‘twee parkieten‘.

Kosten aanschaf parkiet

Misschien denk je dat je aan zo een klein vogeltje geen kosten kan maken, maar er komt toch nog redelijk wat bij kijken. Een ruime kooi, goede voeding, regelmatig nieuwe speeltjes en eventuele dierenartskosten. Als je een vogeltje koopt moet je er goed voor zorgen ben ik van mening en moet je met deze zaken rekening houden.

Jonge parkiet, mannetje of vrouwtje

Wil je je parkietje zelf tam maken dan zal je het parkietje jong moeten kopen. Een jong parkietje herken je door de vele streepjes op het voorhoofd, de lichtroze, lichtblauwe of witte neusdop en een bruine snavelpunt. Lees de pagina ’tam maken’ voor meer informatie.

Een volwassen mannetje heeft een blauwe neusdop. Een volwassen vrouwtje heeft een bruine neusdop. Het is als ze jong zijn soms moeilijk te zeggen wat het geslacht van het vogeltje is.

Een parkietje moet minimaal 8 weken zijn als je het diertje aanschaft. Je kan beter geen parkietje die handvoeding heeft gehad. Het is onzin dat een parkiet hier tammer door wordt. Bovendien kan het gezondheidsproblemen opleveren.

Checklist bij aanschaf parkiet

Kijk goed of het vogeltje wat je koopt gezond en vitaal is. Een aantal dingen waaraan je dat kunt herkennen zijn:

  • de parkiet klautert en fluit er vrolijk op los
  • de parkiet heeft een glanzend compleet verenpak, geen geknakte veren.
  • de parkiet heeft geen uitwerpselen aan zijn veren vastzitten (kan duiden op spijsverteringsproblemen)
  • het parkietje zit niet stil en bol in een hoekje, dit doet een parkiet wanneer hij ziek is!
  • controleer of hij alle vier zijn teentjes heeft per voet.
  • de voetjes staan netjes recht
  • de parkiet niest niet en heeft geen natte neusdop

Let ook op hoe de vogels gehouden worden. Wordt de parkiet goed verzorgt, krijgen ze goede voeding, hoe is de hygiƫne.

Een tip voor het kiezen van een naam voor je vogel. Een parkiet kan een naam met de letters o, i en a goed verstaan.