Tam maken

Tam Maken Parkiet

Starten met tam maken

Het tam maken van je parkiet draait grotendeels om vertrouwen, geduld en een hoop tijd aan je vogeltje besteden. De eerste dag is alles nieuw voor je vogeltje en voelt het zich nog niet op gemak. Laat je parkietje deze dag nog even met rust.

Ik raad je aan om pas met tam maken te beginnen als je parkietje zelfstandig zijn eigen voerbak kan vinden en wat kletst. Ook is een teken dat hij zich op zijn gemak begint te voelen als hij lekker op een poot gaat zitten. Als je parkiet ontspannen is, dan is het natuurlijk een positievere ervaring als basis om te starten met tam maken.

Grasparkiet op 1 poot
Ontspannen grasparkiet

Kalm en rustig bewegen

Waar parkieten niet van houden zijn onverwachte en snelle bewegingen in en rond de kooi. Daar schrikken ze van, vooral als alles nog nieuw voor ze is. Dus hou hier veel rekening mee aan het begin.

Nader je parkiet heel erg langzaam bij het tam maken. Als eerst kan je proberen om gewoon je vinger tegen de kooi aan te houden, meer niet. Dit geeft nog geen verplichtingen voor je parkiet, maar dan went het aan de aanwezigheid van jouw hand. Je kan daarna een stapje verder gaan door je vinger een klein stukje in de kooi te doen. Als je parkiet schrikt, haal dan je vinger pas weg als hij weer gekalmeerd is.

Bijten

Sommige parkietjes worden nieuwsgierig en gaan wat pikken naar de hand. Schrik hier niet van. Parkieten gebruiken hun snavel om dingen mee te voelen en het is lang niet altijd bedoeld om je daadwerkelijk pijn te doen. Het is ook een beetje uittesten. Probeer hier niet op te reageren.

Angstige parkiet

Gaat je parkietje fladderen en wordt het duidelijk angstig, dan ga je misschien iets te snel. Hoe moet je er mee omgaan als je parkiet toch schrikt? Probeer om je hand toch niet direct terug te trekken, omdat je parkiet ziet dat hij een reactie bij jou uitlokt dat je weggaat, wat voor hem als positief wordt ervaren op dat moment. Je kan dan het beste wachten met je hand weghalen totdat je parkiet weer gekalmeerd is en weer op zijn stok zit. Je kunt je hand daarna weer heel rustig weghalen. Ga met pauzes er tussen iedere keer een stukje verder de kooi in.

Op je vinger zitten

Als je je vinger vlak bij je parkiet kan houden, kan je proberen of hij op je vinger komt zitten als je zachtjes tegen zijn buikje drukt met je vinger. Een parkiet geeft dan vaak als reactie dat hij op je vinger klimt.

grasparkiet tam maken

GIERST

Lukt het je niet om je parkiet vanzelf geïnteresseerd in je hand te krijgen, dan kan je proberen trosgierst te gebruiken. Haal 1 bolletje van de streng met gierst af en hou dit tussen je vingers. Beweeg langzaam naar je parkiet en kijk of je parkiet wellicht ook naar jou toekomt als ze de gierst ziet.

Eet je parkiet met gemak het bolletje gierst tussen je vingers uit. Ga het je parkiet dan een beetje moeilijker maken. Hou het bolletje gierst zo dat je parkiet bijna op je vinger moet gaan zitten om bij de trosgierst te komen. Uiteindelijk zal je merken dat de trosgierst zo verleidelijk is dat ze een pootje op je vinger zal zetten.

Hou je vinger steeds verder weg, om te trainen dat je parkiet zelf op je vinger komt. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling om het gierst geven af te leren en het gierst geven alleen als beloning te geven. Trosgierst is namelijk heel vet voor je parkiet en daar kunnen ze erg slecht tegen. Vergelijk het met patatjes. Daar moet je er ook niet teveel van eten als mens.

Andere opties

Ik heb ook een parkiet gehad, die het heel leuk vond als ik mijn vinger als stok voor zijn speelgoedje gebruikte die in het midden van de kooi hing. Zo kwam hij zelf naar mij toe en raakte hij langzaam gewend aan mijn hand. Zo moet je een beetje kijken wat voor jouw parkietje werkt. Elk vogeltje is anders. Sommige parkietjes hebben een fascinatie voor glimmende dingen, dus kan een theelepeltje superinteressant zijn.

Uit de kooi

Pas als je parkietje op je hand durft te zitten en dit makkelijk doet, zou ik het parkietje laten vliegen door de huiskamer. De eerste keer gaat dit meestal nog niet zo soepel, vaak willen ze heel hoog vliegen of weten ze niet goed hoe en waar ze moeten landen. Oefening baart kunst. Zorg in ieder geval dat de huiskamer zo veilig mogelijk is.

Gevaren bij het vliegen zijn bijvoorbeeld, ruiten (doe de gordijnen dicht), kaarsjes, pannen etc. Om mijzelf te herinneren dat mijn vogels los zijn doe ik altijd een wasknijper op beide deurhendels, zo doe ik niet per ongeluk de deur naar buiten open als ze los zijn. Meer over gevaren lees je hier.

Je vraagt je misschien af hoe je je parkiet weer in zijn kooi kunt krijgen. Het beste is om het vliegen eerst te oefenen als het avond is. Dan zijn ze vaak wat rustiger en zullen ze sneller hun kooi weer zelf opzoeken. Gaat hij niet vanzelf terug naar zijn kooi en wil hij ook niet op je vinger zitten, verduister dan de kamer een beetje. Je kunt je parkiet op die manier makkelijker oppakken, parkieten zien het niet goed in het donker.

Twee parkieten

Wil je twee parkieten tam maken, dan werkt dat in mijn mening over het algemeen het beste als je eerst één parkiet tam maakt. De andere parkiet zal het voorbeeld van de eerste parkiet dan sneller volgen. Lees meer op de pagina twee parkieten.

Succes!