Tam maken

Tam maken parkietHet tam maken van je parkiet draait grotendeels om vertrouwen, geduld en een hoop tijd aan je vogeltje besteden. De eerste dag is alles nieuw voor je vogeltje en voelt het zich nog niet op gemak. Ik raad je aan om pas met tam maken te beginnen als je parkietje zelfstandig zijn eigen voerbak kan vinden en wat kletst. Dat is het teken dat je parkietje zich op zijn gemak voelt en dat is dus een betere basis voor het tam maken.

Waar parkieten niet van houden zijn onverwachte en snelle bewegingen in en rond de kooi. Daar schrikken ze van.

Nader je parkiet heel erg langzaam. Als eerst kan je proberen om gewoon je vinger tegen de kooi aan te houden. Dit geeft nog geen verplichtingen voor je parkiet, maar dan went het aan de aanwezigheid van jouw hand. Je kan daarna een stapje verder gaan door je vinger een klein stukje in de kooi te doen.

Sommige parkietjes worden nieuwsgierig en gaan wat pikken naar de hand. Schrik hier niet van. Parkieten gebruiken hun snavel om dingen mee te voelen en het is lang niet altijd bedoeld om je daadwerkelijk pijn te doen. Het is ook een beetje uittesten.

Gaat je parkietje fladderen en wordt het duidelijk angstig, dan ga je misschien iets te snel. Toch is het in die situatie beter om te proberen om je hand niet direct terug te trekken omdat je parkiet ziet dat hij als reactie bij jou uitlokt dat je weggaat, wat voor hem als positief wordt ervaren op dat moment. Je kan dan het beste wachten totdat de parkiet weer gekalmeerd is en weer op zijn stok zit. Je kan je hand daarna eventueel rustig weghalen. Ga met pauzes er tussen iedere keer een stukje verder de kooi in.

Op je vinger zitten

Als je je vinger vlak bij je parkiet kan houden, kan je proberen of hij op je vinger komt zitten als je zachtjes tegen zijn buikje drukt met je vinger. Een parkiet geeft dan vaak als reactie dat hij op je vinger klimt.

Gierst

Lukt het je niet om je parkiet vanzelf ge√Įnteresseerd in je hand te krijgen, dan kan je proberen trosgierst te gebruiken. Dit hou je dan steeds verder dan je vinger, zodat de parkiet uiteindelijk op je vinger moet klimmen om bij de trosgierst te komen. De trosgierst is dan een beloning voor de parkiet dat hij op je vinger zit. Trosgierst nooit te veel geven, want dit is erg vet voor je parkiet.

Ik heb ook een parkiet gehad, die het heel leuk vond als ik mijn vinger als stok voor zijn speelgoedje gebruikte die in het midden van de kooi hing. Zo kwam hij zelf naar mij toe en raakte hij langzaam gewend aan mijn hand. Zo moet je een beetje kijken wat voor jouw parkietje werkt. Elk vogeltje is anders.

Uit de kooi

Pas als je parkietje op je hand durft te zitten en dit makkelijk doet, zou ik het parkietje laten vliegen door de huiskamer. De eerste keer gaat dit meestal nog niet zo soepel, meestal willen ze heel hoog vliegen of weten ze niet goed hoe ze moeten landen. Oefening baart kunst. Zorg in ieder geval dat de huiskamer zo veilig mogelijk is.

Twee parkieten

Wil je twee parkieten tam maken, dan werkt dat in mijn mening over het algemeen het beste als je ze apart van elkaar tam maakt. Als ze samen zijn, hebben ze meer oog voor elkaar.

Succes!