Twee Parkieten

Twee Parkieten houden

Twee Parkieten

Parkieten zijn echte gezelschapsdieren en leven in de natuur ook in zeer grote groepen. Om deze reden is het altijd aan te raden om je parkiet een maatje te geven. De meeste mensen zijn immers niet de hele dag thuis en hebben niet de hele dag aandacht voor hun vogeltje.

Want wist je bijvoorbeeld dat een groep parkieten alleen stil is als er gevaar dreigt? Niet echt prettig dus als je parkiet alleen in een stil huis zit.

Het is een heel leuk gezicht om twee parkieten samen te hebben en te zien hoe ze met elkaar om gaan. Het grappige is ook dat ze elkaar imiteren. Ze rekken zich op hetzelfde moment uit, wassen hun verenpak op dezelfde tijd en eten saampjes. Mijn parkieten gaan ook eten wanneer ik eet. Doe ik een dutje op de bank, dan zie ik dat zij ook een dutje gaan doen. Gezellig hé!

Twee parkieten tam maken

Het kan wat meer tijd en moeite om twee parkieten tam te maken. Ze hebben immers elkaar en vermaken zich samen prima. Aan de andere kant is het wel zo dat ze veel bij elkaar afkijken. Dus als de ene parkiet iets interessant vindt, dan is de kans groot dat de andere parkiet daar ook meer over wil weten.

Parkieten leven in groepen

OPTIE 1: EERST ÉÉN PARKIET AANSCHAFFEN:

Er zijn twee opties om twee parkieten tam te maken. Optie 1 is, eerst één parkiet aanschaffen en deze parkiet eerst tam maken. Zodra deze parkiet tam genoeg is, schaf je een tweede parkiet aan. De nieuwe parkiet moet je wel langzaam introduceren, dus nog even in een aparte kooi houden. De kooien kan je daarna steeds iets dichter bij elkaar zetten, zodat ze elkaar een beetje leren kennen.

Het voordeel in dit geval is als je nieuwe parkiet ziet hoe de reeds tamme parkiet met jou omgaat, hij sneller ook zal volgen. Parkieten kijken vaak bij elkaar af. Als mijn parkieten bijvoorbeeld een nieuw speeltje in hun kooi krijgen, dan gaat eerst één parkiet er heel voorzichtig heen. En daarna wil meteen mijn andere parkiet ook naar het speeltje. Zo werkt het ook met tam maken.

Laat ze eerst een keer samen vliegen voordat je de parkieten in één kooi doet, dan zijn ze nog op neutraal terrein en is de kans dat je parkieten hun territorium verdedigen het kleinste. Het zou kunnen dat de parkieten er dan al voor kiezen om samen in één kooi te gaan. Ga hierbij een beetje op je gevoel af met hoe het tussen ze gaat. Parkieten zijn net mensen, met de ene persoon kan je het goed vinden, maar met de andere helemaal niet. Vaak is het ook een kwestie van wennen aan een nieuw persoon (in dit geval een parkiet).

Het is aan te raden dat je de gehele inrichting van de kooi veranderd voordat je ze samen in de kooi zet. Zo is het territorium van de parkiet die normaal in die kooi zit veranderd en zal hij/zij dit minder snel gaan verdedigen.

OPTIE 2, GELIJK TWEE PARKIETEN AANSCHAFFEN:

Wil je toch liever de parkieten gelijk aanschaffen? Dan is voor het tam maken het gunstigste om ze toch aan het begin even uit elkaar in aparte kooien te zetten. Dan hebben ze de volledige aandacht voor jou en het tam maken.

Als beide parkieten tam genoeg zijn geworden kun je ze langzaam aan elkaar introduceren. Zet niet in één keer de vogels in één kooi, maar zet eerst de kooien een tijd naast elkaar en kijk hoe ze op elkaar reageren. Je kan hierna een stapje verder doen door beide parkieten uit de kooi te halen en ze zo op neutraal terrein aan elkaar laten wennen.

Het kan best zijn dat ze naar elkaar pikken in het begin, dan kan je ze het beste weer even uit elkaar halen. Ze zullen elkaar interessant genoeg vinden dat ze weer samen willen zijn. Daarna ga je oefenen met iedere keer iets meer tijd samen met elkaar in de kooi zetten. Vergeet ook niet om actief bezig te blijven met tam maken zodra ze samen zitten.

Ook hier geldt… pas even de inrichting van de kooi in zijn geheel aan, voordat je ze definitief samenzet.

Twee parkieten

Twee voerbakken

Ook wil ik als tip meegeven om een dubbele voerbak op te hangen. Parkieten eten graag gelijktijdig en het voorkomt ruzie als ze twee voerbakken hebben. Het is ook wel een grappig gezicht om ze zo saampjes te zien eten.

Twee parkieten samen houden

Mannetje en vrouwtje

Twee mannetjes gaan goed samen en een mannetje en een vrouwtje. Twee vrouwtjes samen gaat vaak verkeerd en is dus af te raden. Hoewel de meningen daar ook over verdeeld zijn, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen vind ik zelf.

Wees niet bang dat een mannetje en een vrouwtje gaan broeden, over het algemeen zullen zij geen jongen krijgen als je ze geen broedhok aanbiedt.