Aanvullend Voer

parkiet ei-krachtMineralen

Parkieten hebben grit en maagkiezel nodig. Grit is gemaakt van fijngemalen schelpen, welke kalk bevatten. Parkieten breken de kalk af in hun maag en zetten de kalk om in calcium. Dit is goed voor de botjes van je parkiet. Maagkiezel zijn steentjes die parkieten helpen om het voedsel te vermalen en te verteren. Bij sommige dierenwinkels zijn maagkiezel en grit met elkaar vermengt.

Hang ook een mineralenblok in de kooi van je vogel. De parkiet kan hier naar behoefte aan knagen. Hoewel sepia zeer bekend is, kan ik je afraden om dit in de kooi te hangen. Sepia is zeer zout en hierdoor slecht voor je vogel.

parkiet mineralenblokei-kracht

Ook eikracht is niet nodig als je goede pellets aan je parkieten geeft. Geef je echter een zaadmengsel, dan is eikracht zeker nodig om je parkiet alle benodigde voedingstoffen binnen te laten krijgen. In sommige zaadmengsels zit het standaard al toegevoegd, zoals Xtravital. Als je parkiet niet van het eivoer eet kan je het beste een druppeltje water door het zaadvoer heen doen, dan blijven er stukjes eivoer aan het zaad hangen waardoor de parkiet toch eivoer binnenkrijgt.

snoepstokkenparkiet snoepstok

In dierenwinkels kan je van die stokjes met voer er op kopen. Het ziet er leuk en vermakelijk/smakelijk uit voor je parkiet, maar ik wil het afraden om die te kopen. Deze zijn zeer slecht voor je parkiet. Ze worden er dik van maar er zitten ook zoetstoffen op die niet goed zijn voor je parkiet.

parkiet gierstgierst

Als je je parkiet af en toe eens iets lekker wil geven, geef ze dan en klein bolletje van trosgierst. Geef niet een hele stengel. Ook trosgierst is erg vet en is als patat voor parkietjes. Maar een klein bolletje gierst op zijn tijd geven kan niet zoveel kwaad, dus geniet maar geef met mate:-)