Aanvullend Voer

parkiet mineralen

Mineralen

Parkieten hebben grit en maagkiezel nodig. Grit is gemaakt van fijngemalen schelpen, welke kalk bevatten. Parkieten breken de kalk af in hun maag en zetten de kalk om in calcium. Dit is goed voor de botjes van je parkiet, maar ook als je parkiet eieren legt (anders kan er legnood ontstaan).

Maagkiezel zijn steentjes die parkieten helpen om het voedsel te vermalen en te verteren. Bij sommige dierenwinkels zijn maagkiezel en grit met elkaar vermengt. Geef je parkiet niet te vaak maagkiezel. Deze kiezeltjes kunnen best lang in de maag blijven en als het er teveel worden kan dit een gezondheidsrisico opleveren.

Hang ook een mineralenblok in de kooi van je vogel. De parkiet kan hier naar behoefte aan knagen. Hoewel sepia zeer bekend is, kan ik je afraden om dit in de kooi te hangen. Sepia is zeer zout en hierdoor slecht voor je vogel.

parkiet ei-kracht

Ei-kracht

Geef je alleen een basis zadenmengsel, dan heb je ook ei-kracht nodig, zodat je parkiet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. In de rijkere zaadmengsels is ei-kracht vaak al toegevoegd, dus kijk even goed op de verpakking van je vogelvoer om te kijken of ei-kracht toegevoegd is. Laat je parkiet het ei-voer bakje links liggen? Meng het dan door het gewone hoofdvoer heen, dan is de kans groter dat ze toch wat binnen krijgen.

Geef je pellets, dan hoef je aanvullend geen ei-kracht te geven.

parkiet snoepstokken

Snoepstokken

In dierenwinkels kun je van die stokjes met voer er op kopen. Het ziet er leuk en vermakelijk/smakelijk uit voor je parkiet, maar ik wil het afraden om die te kopen. Deze zijn niet gezond voor je parkiet. Ze worden er dik van maar er zitten ook zoetstoffen op die niet goed zijn voor je parkiet.

parkiet gierst

Gierst

Als je je parkiet af en toe eens iets lekker wil geven, geef ze dan en klein bolletje van trosgierst. Geef niet een hele stengel. Ook trosgierst is erg vet en is als patat voor parkietjes. Maar een klein bolletje gierst op zijn tijd geven kan niet zoveel kwaad, dus geniet maar geef met mate:-)