Hoofdvoeding

parkiet hoofdvoeding

In steeds meer dierenwinkels worden er inmiddels ook pellets verkocht. Er zijn voor- en tegenstanders van pellets en er zijn voor- en tegenstanders van zaadvoer. Persoonlijk volg ik de gulden middenweg door een combinatie van beiden te maken.

Zaadvoer

Als je een grasparkiet zaadvoer aanbiedt, dan zie je dat ze sneller de neiging hebben om dik te worden. Ze kiezen de vetste zaadjes altijd het eerste uit, want die smaken het allerlekkerste. Deze zaadjes zou je kunnen vergelijken met patat of snoep voor mensen. Teveel is niet goed en als een parkiet te dik wordt levert dit heel veel problemen op. Vaak zie je ook bij een parkiet die te dik is dat ze een langere snavel hebben, dit is het gevolg van een slechtere werking van de lever.

Je hebt ook rijkere zadenmixen op de markt. Maar ook hierbij geldt als je je parkietje meer geeft dan ze opeten op een dag, zullen ze alleen de lekkerste en vetste zaden eruit halen. Omdat ik een mengeling van zaden en pellets maak, eten mijn parkieten eerst alle zaden op en pas daarna gaan ze verder eten aan de pellets. Op deze manier kunnen ze niet kieskeurig zijn. Geef je parkiet ook niet veel meer voer, dan dat ze op kunnen, dan kunnen ze namelijk alsnog alleen de lekkere zaden eruit zoeken.

Ondanks ze ook pellets krijgen, let ik ook altijd op of ik een zadenmix kies die wat gevarieerder is qua soorten zaden. Dan zit er vaak ook al ei-kracht en grit in. Een voorbeeld van een gevarieerder zaadvoer is Deli Nature 5 sterren of Versele Laga Prestige Premium.

Pellets

Een hond laat je ook niet alleen biefstuk eten, maar krijgt ook uitgebalanceerde brokjes. Zo werkt dat bij een parkiet ook, te veel van hetzelfde soort zaad is een te eenvoudig dieet. 

Is een pellet voor een vogel dan de perfecte voeding? Nee, dat geloof ik zelf niet. Het is namelijk zo dat dezelfde samenstelling pellet wordt aangeraden voor totaal verschillende vogels. Om een voorbeeld te noemen, een kanarie komt niet uit hetzelfde leefgebied als een parkiet, dus heeft ook niet dezelfde voeding tot zijn beschikking. De voedingsbehoefte van een kanarie kan daarom best anders zijn dan een parkiet. Toch wordt wel dezelfde samenstelling pellet voor parkieten, kanaries en zelfs sierduiven aangeboden.

In pellets zitten weer voedingsstoffen die niet in zaadvoer zitten die je parkiet wel in de natuur zou eten. In de natuur eten parkieten namelijk niet alleen maar zaden. Hoe dan ook, beide opties (zaadvoer en pellets) zijn niet perfect. Maar als je de combinatie van die twee maakt, is mijn gevoel dat het wel in de buurt zal komen.

Welke pellets ik geef? Ik geef een combinatie van twee pellets. De eerste pellet is Psittacus Micro, dit lijkt qua structuur en kleur best wel op ei-voer. Mijn parkieten accepteerden dit voer vrij makkelijk. De pellet die ik al het langste geef is Harrison’s Bird Food (adult lifetime superfine). Dit is echt een klein brokje. Mijn parkieten verkiezen Harrison’s naar mijn idee boven Psittacus.

Ik bewaar de hoofdzak met pellets in de vriezer en daar haal ik iedere keer een deel uit wat ik in een klein vershoudbakje in de koelkast bewaar. Zo blijven de pellets lekker vers.

Overschakelen op pellets

Let op: je kunt niet zomaar van de ene op de andere dag overschakelen op pellets. Je parkiet ziet het voer niet meteen als eetbaar. Een paar tips voor het omschakelen op pellets:

  • Meng de pellets door het gebruikelijke voer heen, zodat je parkiet het leert kennen. De eerste tijd is het een goed idee om de pellets fijn te prakken als ze een brokvorm hebben. Dan blijven de kleine kruimeltjes aan het voer plakken, waardoor je parkiet zo nu en dan al wat binnen krijgt bij het andere voer en aan de smaak went.
  • Sprenkel wat vergruisde pellet over het favoriete stukje groente of fruit, ook zo leert je parkiet de smaak en de pellet beter kennen.
  • Je kunt ook de geprakte pellets aanvullen met wat druppeltjes water en dan als prakje met het zaad aanbieden aan je vogel. De pellets gaan dan flink plakken (ook aan de snavel), zeker weten dat je parkiet het binnen krijgt. Let op: dit niet langer dan een uur in het hok plaatsen i.v.m. beperkte houdbaarheid.
  • Bouw heel langzaam met het oude voer af. Dit kan wel een tijd duren. Soms is je parkiet van de één op de andere dag in één keer om op het voer. Ze moeten doorkrijgen dat het eetbaar is. Let wel op dat je parkiet nog wel voldoende voeding binnen krijgt en je niet te snel gaat.
  • Misschien nog een gekke tip. Maar vaak wil een parkiet eten wat jij eet, dus als je nou doet of je een pellet eet, zou het wel eens de interesse van je parkiet kunnen wekken.