Hoofdvoeding

In de dierenwinkels verkopen ze meestal alleen vogelzaad. Als je alleen vogelzaad aanbiedt wordt je vogel al snel erg dik. Nu zou je zeggen dat is niet zo erg, maar bij parkieten is het van groot belang dat ze niet te dik worden. Het gevolg is namelijk dat de lever vol met vet komt te zitten en steeds minder gaat functioneren. Vaak hebben vogels die te dik zijn een lange snavel. Dit komt door de slechtere werking van de lever.

Een hond laat je ook niet alleen biefstuk eten, maar krijgt ook uitgebalanceerde brokjes. Zo werkt dat bij een parkiet ook, te veel van het zelfde soort zaad is een te eenvoudig dieet. Er zijn rijkere vogelzadenmixen op de markt, maar wees gewaarschuwd, het parkietje zal geneigd zijn om de lekkerste (en vetste) zaden er uit te zoeken. Geef daarom niet meer dan ze op kunnen, zodat ook de gezonde zaden gegeten worden.

pellets voor parkietenAls hoofdvoedsel zou ik pellets willen adviseren. Dit is een samengestelde korrel waarin alles zit wat je parkietje nodig hebt. Het beste merk is Harrison`s Bird Food. Dit is een biologische pellet. Grasparkieten zijn behoorlijk gevoelig voor landbouwgif, omdat Harrison`s Bird Food biologisch is krijgt je vogeltje deze slechte stoffen niet binnen.
Ik geef zelf voor de variatie nog zo een 10% vogelzaad naast Harrison`s Bird Food. Harrison`s Bird Food moet overigens gekoeld bewaard worden.

Let op, je kan niet zomaar van de ene op de andere dag overschakelen op pellets. Je parkiet ziet het voer niet meteen als eetbaar. Een paar tips voor het omschakelen op pellets:

  • Wees geduldig en blijf er mee doorzetten.
  • Prak de pellets fijn en meng ze door het oude voer heen. De kleine kruimeltjes blijven plakken aan het voer en je parkiet went aan de smaak van het nieuwe voer.
  • Je kan ook de geprakte pellets aanvullen met water en dan als prakje met het zaad aanbieden aan je vogel. De pellets gaan dan flink plakken (ook aan de snavel), zeker weten dat je parkiet het binnen krijgt. Let op: dit niet langer dan een uur in het hok plaatsen i.v.m. beperkte houdbaarheid.
  • Bouw heel langzaam met het oude voer af. Dit kan wel een tijd duren. Soms is je parkiet van de één op de andere dag in één keer om op het voer. Ze moeten doorkrijgen dat het eetbaar is.