Nagels Knippen

Soms worden de nagels van een parkiet te lang en zal je ze moeten knippen. Dat kan behoorlijk hinderlijk voor ze zijn.  Bijvoorbeeld bij het klimmen in de kooi, maar ook blijven ze makkelijker ergens achter hangen of kunnen ze ergens in vast komen te zitten (bijvoorbeeld aan parkietenspeelgoed). Als een parkiet vast zit en in paniek raakt kan hij zich ernstig bezeren. Dus het is uiteraard belangrijk om je parkiet zijn nagels op tijd te knippen.

Hoe weet je of de nagels te lang zijn?

Als je je parkiet op een vlakke ondergrond zet, moet de teen vlak liggen en de punt van de nagel op de grond steunen. Als de nagels te lang zijn dan zie je dat het teentje wat opgetild wordt.

Waardoor worden lange nagels bij parkieten veroorzaakt? En hoe kan ik voorkomen dat ze snel lang worden?

Lange nagels kunnen ontstaan door gebruik van te dunne zitstokken in de kooi of plastic zitstokken. De stok moet zo dik zijn dat de nagels de stok goed met de punten raken. Stokken uit de natuur zijn beter voor de voetzooltjes en zorgen dat de nagels beter slijten. Over zitstokken heb ik een aparte pagina geschreven. Gebruik geen zandhoesjes om de zitstokken, dit kan de pootjes van de parkiet beschadigen.

Hoe moet je de nagels van je parkiet knippen?

Ten eerste heb je een nagelschaartje nodig. Het nagelschaartje hierboven is een heel prettig schaartje.

Als je bang bent dat je parkiet je niet meer vertrouwt als je hem vastpakt met je hand zou je je parkiet kunnen vastpakken met een stukje keukenrol, dunne handschoenen of een theedoek. Zorg wel dat je je parkiet niet te strak vast houdt, maar wel zo goed dat het ook niet weg kan komen.

Nagels knippen is een klusje voor 2 personen. De ene persoon houdt de parkiet vast, terwijl de andere persoon het pootje vast kan houden en het nageltje kan knippen.  Je knipt al heel snel in de ader van een parkiet. Twijfel je aan het knippen van de nagels, laat het dan door een deskundige of vogelarts doen. Ook bij een erg angstige parkiet is het wellicht beter of een vogelarts in te schakelen. Nogmaals het risico dat je in een ader knipt is erg groot met zo een klein nageltje.

nagels knippen parkiet ader

Hou het voetje tegen het licht in, zodat je kunt zien waar de aderen in de nagels lopen. Kun je geen ader zien, dan zou ik adviseren om toch de nagels te laten knippen door een vogelarts. Knip een heel klein puntje van de nagel af. Blijf met het knippen 2 mm weg vanaf de ader en knip volgens de lijn zoals ik hier heb getekend.