
Op deze pagina informeer ik je over een aantal ziektes/aandoeningen die bij parkieten kunnen voorkomen. Er zijn natuurlijk vele medische aandoeningen, dus is het niet mogelijk om alles op deze pagina te vermelden. Bij twijfel niet inhalen en raadpleeg een vogelarts.
Diarree
De ontlasting van je parkiet in de gaten houden is altijd goed. Als het niet goed gaat met je parkiet uit zich dat zeer vaak in afwijkende ontlasting. Het witte deel van de ontlasting is de urine van de parkiet. Het groene deel van de ontlasting is de poep.
Er zijn vele oorzaken voor diarree, bijvoorbeeld;
- Stress
- Te veel fruit of groenvoer
- Parasieten
- Bacteriën (komt heel veel voor)
- Schimmel
- Virussen
- Darmontsteking
Legnood
Helaas heb ik ooit een parkiet gehad met legnood en heeft zij dit niet overleeft. Ik mis haar nog steeds. Een vrouwtje zonder partner kan ook een ei leggen, dus hou er rekening mee dat alle vrouwtjes legnood kunnen krijgen.
Symptomen:
- Het vrouwtje perst constant en haar staart wipt op en neer.-
- Er zit een verdikking bij de cloaca
- Het vrouwtje zit vrij bol
- Dit komt vaak voor bij parkieten die te zwaar zijn, of bij niet volledige voeding.
- Ook te jonge vogels kunnen bij een eerste leg, legnood krijgen.
- Hou je parkiet warm en smeer wat olijfolie op de cloaca. Is het eitje er binnen een uur niet uit dan moet je een dierenarts raadplegen.
Lange Nagels
Ik hoef de nagels van mijn parkieten zelden te knippen, omdat ze voldoende slijten door de juiste zitstokken. Lees meer over lange nagels op deze pagina.
Lange Snavel
Een snavel bij een grasparkiet kan door verschillende oorzaken langer groeien. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, omdat dit uiteraard moeilijkheden kan geven met eten, maar ook omdat het een symptoom kan zijn van gezondheidsproblemen. Een snavel kan je laten inkorten door de dierenarts (deze is doorbloed, dus hier kan je beter niet zelf aan beginnen)
Mogelijke oorzaken van een te lange snavel
- Te weinig mogelijkheden tot knagen (zoals een houten stok of een mineralenblok
- Aanleg
- Besmetting met een mijt
- Lever vervetting (door verkeerde voeding)
Overgeven
Een parkiet die overgeeft zie je echt met heel het lijfje bewegen. Ze geeft voedsel of slijm op. Je ziet dat de veertjes rondom de snavel plakkerig zijn als een parkiet heeft overgegeven.
Mogelijke oorzaken
- Kropontsteking
- Bacteriën
- Schimmels
- Parasieten
- Virus
- Iets verkeerds gegeten
Je vogel kan ook overgeven uit liefde, hierbij geeft je parkiet zaadjes over aan een andere parkiet. Of aan een spiegeltje. Mocht dit de oorzaak duidelijk niet zijn, dan is het verstandig om naar de vogelarts te gaan. Je parkiet kan namelijk snel zwakker worden door overgeven.
Papegaaienziekte
Deze ziekte (virus) is te herkennen door diarree, neusafscheiding, ontsteking van het oog en ademhalingsproblemen. Het virus is overdraagbaar op mensen die er ook erg ziek van kunnen worden. De dierenarts kan een ontlastingsonderzoek doen om te bepalen of er sprake is van de papegaaienziekte.
Rui
De rui is geen ziekte. Maar je parkiet kan zich wel wat minder fit voelen door de rui. Je parkiet zal meerdere keren per jaar in de rui zijn. Je parkiet vervangt dat een deel van zijn verenpak voor nieuwe veertjes. Je kunt op het koppie van de parkiet goed zien wat de nieuwe veertjes zijn. Ik noem het altijd stekeltjes.
In de rui kun je je parkiet een extra boost geven met wat extra vitaminen. Zorg ook voor voldoende rust. Geef je parkiet een badje, zodat hij zijn verenpak goed kan onderhouden tijdens de rui. Een hoge luchtvochtigheid is tijdens de rui prettig voor je parkiet.
Schurftmijt
Dit is een kleine parasitaire mijt die zorgt voor kruimelige korstjes rond de snavel, de washuid, de poten en de voeten. Schurftmijt is zeer besmettelijk. Het is goed te behandelen.
Tumoren
Wat veel voorkomt bij grasparkieten zijn vetgezwellen. Dit zijn tumoren die ontstaan door te vet voer en te weinig beweging. De vettumor kan mogelijk operatief verwijderd worden. Zorg dat je er op tijd bij bent.
Daarnaast komen tumoren aan de geslachtsorganen vaak voor. Je kunt aan je parkiet merken dat hier mogelijk sprake van is als je parkiet scheef zit of standaard 1 poot ontlast. Een mannetje kan ineens een bruine neusdop krijgen doordat de hormoonspiegel veranderd.
Vedermijt
De vedermijt zit graag op de slagpennen (vleugelpennen) en staartveren. Je kunt aan kapotte veren en veren met gaten zien dat je parkiet vedermijt heeft. Aan het gedrag van je parkiet merk je dat hij onrustig is en jeuk heeft. De vedermijt is vooral in de nacht actief.
De vogelarts kan vedermijt onder de microscoop constateren. Neem wat net afgevallen veren mee in een boterhamzakje naar de dierenarts.
Veren Plukken
Als de parkiet zichzelf kaal plukt kan dit een teken zijn van verveling. Zorg voor meer afleiding in de vorm van speelgoed of een tak om aan te knabbelen. Helemaal mooi zou zijn als je een parkietenmaatje voor je grasparkiet aanschaft zodat hij of zij niet meer zoveel alleen is.
Er zijn ook nog andere oorzaken van verenplukken. Als een parkiet pijn heeft kan hij aan zijn veren gaan trekken. Ook kan er sprake zijn van een huidaandoening, parasieten of een infectie.
Verkoudheid
Grasparkieten zijn gevoelig voor tocht en vocht. Hou hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee met de plaatsing van de kooi. Ook grote temperatuursverschillen kunnen verkoudheid veroorzaken.
Symptomen
- Bij een verkoudheid merk je dat een parkiet niest, zijn neusdopje kan vochtig zijn.
- Je parkiet kan dunne grijzige uitwerpselen hebben.
- Oogontstekingen komen ook voor bij verkoudheid.
- De parkiet wrijft de verstopte neusdop over de stok.
- Ademhalingsmoeilijkheden
Zorg dat je je parkiet goed warm houdt en bezoek een vogelarts. De vogelarts kan beoordelen of medicatie nodig is (zoals een antibioticakuur)